Jednatelská zpráva o činnosti Ob. Jednoty Cyrillské za r. 1913
Ročník: 1914; strana: 56,
Přepis ke stažení ve formátu MS Word [0 kB]

  PŘEDCHOZÍ   zobrazovat jako obrázky [jpg]      NÁSLEDUJÍCÍ  
56 CYRILL XL.

Od 11. do 12. hod. přednáška Bohumila Kašpara, ředitele kůru na Smíchově: a0 římském chorálu edice vatikánské« s prakt. cvičením chorálního Te Deum.

Pak po 12. hod. společný oběd v hotelu Občanské záložny.

Ve 2 hod. odpoledne přednáška josefa Kuhna, ředitele kůru v Turnově: »Některé myšlenky o nápravě pokleslé písně lidové a hudby chrámové«.

Ve 3 hod. v proboštském kostele zpív. litanie k P. Ježíši, Otčenáš a Zdrávas Maria, dle Nápěvů Oltáře. Te Deum (chorál vatikánský), jež provedou účastníci sjezdu. Pange lingua chorální.

Poté prohlídka musea a lázní, pak příležitost slyšeti koncert České Filharmonie

Přednášky a produkce konají se bezplatně. Lázeňští hosté vždy vítáni. Přihlášky na S)ezd, noclehy a obědy přijímá do 9. srpna proboštský úřad a ředitel kůru Fr. Procházka v Poděbradech. Účastníkům sjezdu po příjezdu do Poděbrad vykáží se zamluvené noclehy na proboštství.

Hudebniny cyrillské na skladě míti bude knihkupectví V. Hoblíka v Poděbradech. Zejména: Kyriale, Graduale parvum, Nápěvy k Oltáři atd.

Nejdůstojnější biskupská konsistoř v Hradci Králové povolila, aby ředitelům kůru, kteří cyrillského sjezdu poděbradského zúčastniti se míní, dostalo se k účelu návštěvy sjezdu podpory ze zádušního jmění, kde toto jest postačitelné. Mají však se v příčině té obrátiti na své farní úřady a tyto na příslušné úřady patronátní.

N e j d ů s t. k n í ž. a r c i b. k o n s i s t o ř v P r a z e dala rovněž svolení za týchž svrchu uvedených podmínek výnosem ze dne S. července 1914 č. 9143. Doufáme, že i ostatní nejd. konsistoře případné žádosti vyhoví.

Jednatelská zpráva o činnosti Obecné jednoty Cyrillské za rok 1913,

přednesená na valné hromadě dne 12. května 1914. ti'elevú ené shrontfi--'(lení!

Jest mi podati zprávu o činnosti Obecné Jednoty Cyrillské za rok minulý, který byl rokem v mnohém ohledu pohnutým, a prosím za prominutí, že nebude snad tak obsažná, jak by toho význam vyžadoval. Převzal jsem teprve průběhem roku po odstoupivším vsdp. Msgru. dru. F. Hrubíkovi úřad jednatele a omezuji se v mnohém jen na zápisy učiněné.

Nelze mi však jinak, ač přímo do činnosti minulého roku nenáleží, než zmíniti se o ztrátě která Obecnou Jednotu Cyrillskou stihla. Její tvůrce, zakladatel, její neúnavný budovatel, který před čtyřiceti lety počal myšlenku obnovy církevní hudby u nás s nadšením šířiti slovem, písmem i příkladem, který při nesnadných a nepříznivých poměrech dlouho dovedl udržeti krok i se zeměmi jinými, který uměl roznítiti jiné k práci, který vyvolal řady nejen pěvců, dirigentů, ale i skladatelův, odešel na pokyn všemohoucího Pána z tohoto slzavého údolí. Bolestná ztráta Msgra. F. J. Lehnera, prvního předsedy, zakladatele Jednoty naší i »Cyrilla«, jest to, které chci dnes vzpomenouti. Vylíčiti jeho působení a zásluhy přesahuje rámec této zprávy a bude to naší povinností, aby jeho činnost na poli cyrillském byla výstižným a podrobným způsobem vypsána.

Abych pak ještě jednou předběhl líčení událostí, připomínám, že stihla řady cyrillské jiná krutá ztráta, úmrtím skladatele Jos. Nešvery v Olomouci. Stál v řadách cyrillských skorem půl století a co vykonal pro opravu a povznesení hudby chrámové v našich vlastech netřeba vám, velectění pánové, vykládati. Znáte jeho zásluhy. Nechf odpočívá v pokoji a vezme na věčnosti odplatu z ruky spravedlivého a milosrdného Soudce za vše, co dobrého k jeho cti a slávě vykonal.

Vracíme se k líčení činnosti O. J. C. Výbor Ob. Jednoty Cyrillské na poslední valné hromadě sestaven takto : Msgre. F. j. L e h n e r zvolen předsedou, kanov. Msgre Ant. W ú n s c h místopředsedou, dr. F r. H r u b í k jednatelem, kapitulár král. kanonie strahovské E r v í n F o r e j t pokladníkem, členy pak výboru řed, kůru B. K a š p a r, Phdr. J i ř í K a v á n, doc. dr. J. C i b u 1 k a, katech. V. C h y b a.

1. Dle nových stanov Ob. Jed. Cyrillské byly z ř í z e n y diecesní jednota v Brně (16. července 1913) a farní jednota v Kroměříži (30. září).,
  PŘEDCHOZÍ        NÁSLEDUJÍCÍ