Jan Josef Dusík
Ročník: 1914; strana: 78,
Přepis ke stažení ve formátu MS Word [0 kB]

  PŘEDCHOZÍ   zobrazovat jako obrázky [jpg]      NÁSLEDUJÍCÍ  
78 CYRILL XL.

»C. k. o k r e s n í h e j t m a n s t v í! V zájmu zvelebení hudby kostelní a jejího pěstování vůbec, jakož i stavby varhan zvláště, vidí se c. k. místodržitelství zříditi katastr varhan pro Cechy.

Udržováním této evidence vyhovuje místodržitelství přání projevovanému v širokých kruzích hudebních a vychází při tom z těchto úvah:

1. Přehled stavu varhanových nástrojů v jednotlivých kostelích jest především v zájmu zvelebování hudby chrámové. V předpokladu, že ředitel kůru a varhaníci jsou náležitě kvalifikováni, jest myslitelna dobrá hudba chrámová jen tehdy, je-li kromě vyškolených pěvců po ruce také náležitý stroj varhanový. Aby odkryty byly závady, v tom směru zvláště na venkově se vyskytující, a tím mohla zjednána býti náprava, k tomu bude povolán tento katastr.

2. Katastr umožní, by rozhodující činitelé obrátili pozornost na vynikající solidní staviteIe varhan a jejich nástroje.

3. Nikoliv naposled jde o nutnou ochranu historicky cenných nástrojú i o nutnou pozornost při zamýšleném nahrazení novými.

C. k. okresní hejtmanství se žádá, by prostřednictvím farních úřadů, případně ředitelú kostelních kůrů za pomoci místopisu umění v Cechách a se zřetelem na hořejší hlediska sestaven byl seznam varhanových nástrojů, jsoucích v tamním okresu správním, aby tyto zaneseny byly do připojeného vzorce (pro každý nástroj zvláště), aby sebrané evidenční archy co možná do konce tohoto roku byly sem zaslány.

Při vyplňování prvé rubriky bylo by pod heslem »opraveny« podle okolností také uvésti, jaký byl původní system a pokud a s jakým výsledkem byl změněn.

K vůli úpinosti budtež samozřejmě pojaty v katastr také nepoužívané, avšak historicky památné nástroje varhanové.

Konečně se c. k. okresní hejtmanství žádá, by vhodným způsobem byly, pokud možno, zaneseny také nástroje, jsoucí v soukromé držbě (kaplí, sbírek).4

K tomu podáváme zmenšený vzorec tiskopisu :

Niístodrž. odděl. 31.

III.

Nová úprava refrainu papežské hymny.

Ordinariátní list arcid. pražské nařizuje v č. 10. r. 1914 výnosem ze dne 30. září č. 13240, že refrain papežské hymny má býti obměněn v jednotlivých slokách takto: Benedikta Patnáctého

žehnej, Bože, zachovej !

^^^

Jan josef Dusík.

Ze své přednášky u příležitosti cyrillského sjezdu v Čáslavě sděluje KAREL HOLKA. (Dokončení.)

Pro otce lana Josefa bylo jistě nejvyšším vrcholem štěstí, když jeho syn, uměleckým světem ceněný a všeobecně obdivovaný, přišel z ciziny navštívit svého starého otce a svoji sestru v Čáslavě, provdanou za berního Stampfle *)

*) Zajímati bude snad obraz slavného syna Dusíkova, Jana Ladisl. Dusíka, který v tomto čísle přinášíme.
  PŘEDCHOZÍ        NÁSLEDUJÍCÍ