Různé zprávy
Ročník: 1914; strana: 108,
Přepis ke stažení ve formátu MS Word [0 kB]

  PŘEDCHOZÍ   zobrazovat jako obrázky [jpg]      NÁSLEDUJÍCÍ  
108 CYRILL XL.

** K 60. narozeninám 7anáčkovým vydal Klub přátel umění partituru jeho ballady Šumařovo dítě«.

** První letošní čtvrtletní schůze 7. H. Si. konala se 9. listopadu v Praze v Representačním domě. Mimo běžné záležitosti odhlasována podpora sirotkům K. S výsledkem příznivým jednáno s Ústř. spolkem jednot učit. v král. českém o omezení soutěže hudebníkům z povolání. Z Chicaga dožádána J. o doporučení dirigenta. Akce usnesené valnou hromadou byly válkou odsunuty. Činnost kondiční ztěžuje nedbalost některých členů samých: 1. Kol. získav lepší místo, opustil dosavadní a teprve za několik dní po přesídlení nám oznámil. Proč ne hned s výpovědí ? 2. Totéž místo sděleno členu, jenž pozbyv válkou výživy, usilovně umístění se domáhal. Tento až po 10 dnech přt náhodném setkání sdělil, že o místo se neucházel, obdržev zatím jiné, pro sebe výhodnější! Zatím místo zabrala síla nekvalifikovaná. 3. J. sprostředkovala místo členu, který po absolutoriu rok nemohl místa dostati. Poněvadž slíbená mu úprava platu nebyla hned podniknuta, odešel z místa a teprve po dvou měsících to J. sdělil, žádaje o nové místo, lepší. Kdyby byl oznámení učinil před odchodem, bylo by hned několik jiných členů místo vděčně při-jalo. Tolik na doklad čirého sobectví a lhostejnosti k ostatním potřebným kollegům. — O vydávání vlastního orgánu konány v Praze dvě schůze s kol. Jeremiášem, valnou hromadou zvoleným redaktorem. Také zde válka zabránila okamžitému uskutečnění. Přípis kol. Marhuly o spojení orgánu J. H. St. s moravským hud. Obzorem odevzdán bude redaktoru, a doporučen k dohodě. Konstatováno však, že o věci bylo jednáno na třech loňských schůzích výboru i valné hromadě, bez jakéhokoli ohlasu z Moravy. C. k. okr. hejtmanství ve Dvoře Králové n. L. k zakročení našemu sděluje, že potrestalo fušera pokutou 100 K a zákazem dalšího vyučování hudbě. Magistrát pražský v podobném případě zjistil, že v jistém pensionátě vyučování hudbě není zaveďeno, ale že toliko k ně-kolika chovankám jich učitelky docházejí, že jde tedy o soukromé učení pouze. Kol. Č. se táže, mají-li absolventi konservatoře právo jednoroční služby, N e. Kol. S. může-li jako učitel zpěvu na střední škole, která proměněna v lazaret, domáhati se remunetace. Záleží na dekretu. Nemá-li jej (udílí se jen na jeden školní rok), neb je-li v něm podmínita —jak dnes zpravidla je — »jen pokud bude vyučováno«, n e-m ů ž e. — Od rozesílání výročních zpráv z důvodů úsporných i pro spozdění válkou bude letos upuštěno. Ú tn r t n í odbor J. H. St. žádá rodiny mobilisovaných členů o oznámení na adressu jednatele, v jich vlastním zájmu.

8

RUZNÉ ZPRÁVY.

Nařízení o církevní hudbě v kolínské arcidiecesi v Německu. Letos v květnu vydal nový arcibiskup v Kolíně n. Rýnem v »Církevním věstníku diecese« obšírné nařízení o církevní hudbě a zpěvu, dav zároveň znovu otisknouti Motu proprio pap. Pia X. o hudbě církevní. V úvodu klade kněžím na srdce, že mají pečovati o posv. obřady, je-jichž podstatnou částí je posvátný zpěv. Z ustanovení uvádíme: Prvou starostí budiž zříditi nebo udržeti zdatný, významu svého úkolu si vědomý s b o r, na základě normálních stanov pro diecesi, jež budou uveřejněny. Klade duch. správcům na srdce, aby nad činností sboru bděli a laskavě ji podporovali. Protože jest činnost sboru součástí liturgie, musí býti tedy provanuta duchem liturgie a proto se poukazuje, že1. nejpřednějším úkolem jest správné pěstování a pro-vádění g r e g o r. c h o r á l u, 2. průvod chorálu budiž vždy takový, aby melodie zůstala vždy věcí hlavní, rhytmickému spádu nebylo překáženo a charakteristická zvláštnost melodie nebyla jinak utvářenou harmonikou zatemněna a smazána. 3. Pokud se zpěvu vícehlasého týče mají se především pěstovati skladby klassické polyfonie a skladby duchu jejímu příbuzné. Jinaké skladby, zvláště mnohé zjevy nové doby, třeba voliti s opatrností, protože jsou od »skvělého vzoru« (dle slov. motu proprial velmi vzdáleny. iařízení provinc. sněmu kolínského o tom, že hlasy ženské jsou z účinkováni vyloučeny, zůstává v platnosti. 4. Pokud se hry na varhany týče, připomíná nařízení, že se má hráti vždy charakteru nástroje přiměřeně a v duchu církevním. Vše, co připomíná koncert nebo divadlo má býti vyloučeno a to nejen ve hře, nýbrž i ve volbě repertoiru. S. Užívání jiných nástrojů než varhan je v kol. arcidiecesi zakázáno. Dovolení k výjimečnému použití dává ordinariát. Při procesí mimo chrám jsou nástroje dovoleny, ale nemají rušiti vážnosti posvátného úkonu. 6. Při mimoliturgických úkonech a při tiché mši sv. má se horlivě dbáti zpěvu lidového. Sborchrámový má při něm také působiti, aby byl vzorem věřícím. Písní smí se užívati jen z diecesního zpěvníku, j e d n ohlasněapřesně je s t d b á t i předepsané mel o d i e. Kdyby bylo žádoucno užiti při některých pobožnostech písní jiných, jest p o ž á d a t i o s c h v á-1 e n í textu i melodie. 7. Podle okolností třeba dbáti, aby za varhaníky ustanovovány jen osoby způsobilé ; kteří nemají vysvědčení způsobilosti, musí před ustanovením podrobiti se zkoušce před kolínskou diec. komisí. Protože se kladou na varhaníky dnes větší požadavky, poukazují se kostelní představenstva, aby podle toho plat jim vyměřovala. 7. Povinností zádušních pokladen jest dávati prostředky nejen k placení řed. kůru a varhaníka, nýbrž i opatrovati a udržovati potřebné hudebniny, chorální knihy atd.

Choralblátter zove se nová publikace. kterou počala na popud jednoty sv. Cecilie diecese rottenburgské vydávati Společnost pro círk. hudbu sv. Řehoře Benediktinů v Beuroně. Obsahovati má chorální mše z Gradualu vatíkánského v moderní notaci, opatřené znaménky přednesu a fraseování, krátký úvod do liturgického i hudebního obsahu textu a melodie a pokud místo stačí, krátký článek o přednesu chorálu vůbec. Ke každému číslu bude ihned vydán také průvod varhan. První číslo obsahuje mši na den sv. Martina. Čísla mají se vydávati ve volných lhůtách. V příštích číslech mají se vydati nejprv mše na Hody Boží, tak především 3 mše na Hod Boží vánoční »Puer natus esf«. Císla zpěvná stojí 16 pf., průvod varhan 80 pf.

Svatý Václave, meditace na stejnojmenný chorál staročeský, op. 35., pro smyčcový orchestr, jest nejnovější dílo našeho předního skladatele, Jos. Suka, které povstalo v nynější době válečné a je hluboce jímavým zhudebněním prosby naší krásné písně sv.-václavské: DSv. Václave, pros za nás Boha, nedej zahynouti nám ni budoucím«. Skladba byla po prvé provedena 27. září t. r. v Praze, při koncertě Českého kvartetta ve prospěch pomocné pokladny válečné. První provedení orchestrální stalo se Českou Filharmonií při VIII. symf. koncertu letošním dne 22. listop. 1914. Skladba Sukova a to partitura í úprava klavírní (od R. Veselého) vydána v hud. nakladatelství Fr. A. Urbánka.

Kantáty Bachovy provede zpěv. spolek pražský =Hlahol« dne 8. prosince na svém koncertě letošním ve prospěch DCerveného kříže«.

Domácí varhany s klavírem. Laskavostí hudbymilovné rodiny pražské dostalo se nám obrazů
  PŘEDCHOZÍ        NÁSLEDUJÍCÍ