Životní dílo Kamila Voborského
Ročník: 1934; strana: 15,
Přepis ke stažení ve formátu MS Word [0 kB]

  PŘEDCHOZÍ   zobrazovat jako obrázky [jpg]      NÁSLEDUJÍCÍ  
Pro vyšší fřídy je myšlena česká mše pro mužský sbor „Začíná se konal”, jež ve svých 8 sborech je skvělým projevem Sychrova umění.

Konečně dlužno zmíniti se o druhé latinské mši, která nese speciální označení „Missa juvenfutis sfudiosae”, a myšlena je bud pro jeden hlas s průvodem varhan, nebo pro smíšený sbor. Převzal ji do nákladu Coppenrath v Řezně.

Hle, dar Sychrův zbožné české mládeži? Jestliže nynější její generace pošetilosfí doby je zbavena onoho kouzla duchovních a uměleckých zážitků generací starších, jest dobře možno, aby Cyrilské jednoty nastoupily na jejich místo, a pozvedly vysoko tento drahocenný poklad tvorby českého skladafelel

Jaroslav Dušek: Živofní dílo Kamila Voborského.

Stručný životopis Kamila Voborského, hudebního skladatele a ředitele kůru v Jindřichově Hradci, byl uveřejněn v 7.—8. čísle „Cyrila”, roč. LIX. 1933. Učiněno tak k,oslavě jeho 50. narozenin. Aby katolické hudební veřejnosti byly učiněny známými také jeho skladby, které jsou prostoupeny skutečně zbožným duchem a jsou psány vzhledem k liturgickým předpisům, předsevzal jsem si učiniti soupis všech jeho skladeb a seznámiti tak veřejnost s jeho životní prací. Věfšina skladeb, bohužel, jest jen v rukopisech. A jsou to skladby, jež by směle mohly nahraditi spoustu cizích autorů, pověfšině u nás dnes provozovaných. Mezi nimi mše, hymny, motetta, sekvence, příležitostné sbory latinské i české. Podařilo se mi laskavostí autora poříditi seznam jeho děl i motivicky. V ,Cyrilu" není ovšem možno tak je zveřejniti, neb nákladu na sazbu, či rytí not nelze uhraditi. Seznam skladeb sestavil jsem tentokráte trochu odchylně, nežli jsem učinil při bibliografii Vojtěcha Říhovského. Uvádím je jednotlivě, podle druhů. Kde není uvedena firma nakladatele, račic čtenář laskavě vyrozuměti, že jedná se o rukopis, jenž jest v majetku autora.

čás t I.

aj Mše latinské.



1. Missa brevis - pro smíšený sbor s průvodem varhan, smyčcový kvintet, 2les~ ní rohy in F, 2 frompety ad libifum. Kyrie: Es dur - C - Andante. Gloria: Es dur - C - Allegro. Credo: Es dur - C - Allegro moderafo. Sanctus: Es dur - C - Andante. Benedictus: Es dur - C - Andante. Agnus Dei: c moll - 3/4 - Non lenfo - končí v Es dur. Komponována r. 1903.



2. Missa prima - pro smíšený sbor hez průvodu a Pange língua. Kyrie: d moll - C - Andante. Gloria: F dur - C - Con moto. Credo: F dur - C - Moderato. Sanctus: F dur - C - Andante. Benedictus: B dur - C - Divoto. Agnus Dei: d moll - C - Largo. Pange lingua: F dur - 3/4 - Andantino. Komp. 19. IX. 1907.



3. Missa secunda - pro smíšený sbor a capella. Kyrie: g moll - C - Andante. Gloria: g moll - kančí v G dur - C - Allegro moderafo. (Bez Creda.) Sanctus: g moll - končí v G dur - 3/4 - přechází do C - Larghefto. Benedictus: g moll - C - Andante cantabile. Agnus Dei: g moll - C - Andante. Komponována 14. XI. 1907.



4. Missa solemnis - pro smíšený sbor s průvodem varhan. Kyrie: D dur - 3/4 - Religioso. Gloria: D dur - C - Allegro moderato. Credo: D dur - 3%4 - Poco allegro. Sanctus: D dur - 3/4 - Pompose. Benedictus: G dur - 3/4 - Calmato. Agnus Dei: d moll - 3; 4 - Largo ma non (ropo. Dona eis v D dur - Religioso. (Domino amplissimo acspectabili, Francisco Špírek, profesori in gymnasio Novae Domi dedicata.) Komponována 21. VII. r. 1909.

15
  PŘEDCHOZÍ        NÁSLEDUJÍCÍ