Činnost cyrilská
Ročník: 1935; strana: 43,
Přepis ke stažení ve formátu MS Word [0 kB]

  PŘEDCHOZÍ   zobrazovat jako obrázky [jpg]      NÁSLEDUJÍCÍ  
inno st cyrilská

Obecná Jednota Cyrilská

Zaslané dotazníky neposlaly dosud zpět Cyrilské jednoty: Bernartice u Nového Jičína, Boleradice, Brno, u sv. Michala, Brno-Zábrdovice, Frýšták u Holešova, Hory Březové, Chuchelná u Opavy, Jičín, Klatovy, Heřmanuv Měsfec, Milonice, Opafavice Velké, Opočno u N. Města n. Met., Paka Nová, Plzeň, při franfišk. kostele P. Marie, Praha II., u sv. Apolináře, Praha-Vysočany, Praha-Karlín, Praha-Nusle, Praha-Strašnice, Sedlec na dr. Wilson., Slavkov u Brna, Soběslav, llžhorod, Vsetín, Zábřeh n. Mor. Nevykoná-li jedna třetina Jednot tak nepatrnou svoji povinnost, kterou od nich ústředí za celý rok požaduje, je to zievem velmi slabé oróanisační discipliny. Několikeré upomínání dopisy stojí nejen drahocenný čas spolkových funkcionářu, ale i značné. finanční náklady. Obecná jednota žádá durazně výše jmenované Cyrilské jednoty, aby spinily svoji organisační povinnost a rozeslané dotazníky řádně vypiněné zaslaly obratem na adresu jednatele: Jaro-slav Dušek, Praha-Král. Vinohradv, Máchova ul. č. lla. — V organisačních záležitostech možno se obraceti na jednatele O. J. C. telefonicky; číslo telefonu 534-83.



Zápis o X. výborové schůzi O. J. C., konané dne 1. března 1935 v mísfnosfech Křestanské Akademie v Praze. Schuzi zahájil předseda Msgr Boháč o 17. hod. Po přečtení a schválení zápisu o poslední schiízi podal jednatel p. Dušek následující zprávy: Pan Sedlický v Sádku u Poličky projevil zájem o založení C. J. Týž má pravé pochopení pro povznesení liturgie a navrhuje čeliti netečnosti vuči lifuróii vydáváním levných lidových misálů. Po debatě usneseno jeho náměfv uveřejniti. — Zprávu o činnosti zasílá F. J. C. v Chřenovicích u Ledče n. Sáz. — Universitní knihovna v Bratislavě děkuje za za-sílání volného výtisku „Cyrila”. — Vdp. farář Meral v Chicagu líčí v dopise poměry v Americe a obtíže propagace cyrilské myšlenky.

Njd. konsistoř schválila naše usnesení ze dne 21 ledna f. r. o církevní hudbě při sjezdových pobožnostech. Zároveň schválila úpravu Sychrovy ,Missae convictus" do tisku. — V dohledné době vydá Editio Cyril Srbovu „Missa in C” pro smíš. sbor a varhany, a Foersferovu ,Mariánskou píseň" pro žensky sbor a varhany. Poněvadž projednávané zprávy vyžádaly si delších debat, k jednání o stanovách pro po'cročilosf času nedošlo. Valná hromada stanovena na 8. dubna t. r. Schůze o 19. hod. skončena. Přítomni byli J. Exc. nejdp. biskup Msgr. Dr. Elfschkner, předseda Msgr Boháč, jednatel p. Dušek, vdp. P. Šfikar, s1. Lišková, pp. Dr. Blafník, řed. Říhovský, prof. Trumpus, Keller, Fleischmann a zapisovatel Kudlička. Omluveni Msgr Doskočil, vdp. docent Dr. Perlík a vsdp, kanovník Boček. — Zapsal Ant. Kudlička.



Zápis o XI. schůzi O. J. C., konané dne 12. března 1935 v mísfnosfech Křestanské Akademie v Praze. Schůzi zahájil předseda Msgr Boháč o ,1 117. hod. Zápis o minulé schůzi čten a schválen.

Jednatel p. Dušek sdělil m. j., že u Zemského úřadu v Praze urgoval schválení stanov pro C. T. ve Kbelích, v Plzni a v Kročehlavech. Předseda Msgr Boháč referoval o činnosti umělecké komise sjezdové. Pan Dušek navštívil pak proórám cvičení IX. chorální mše v obvodu Velké Prahy. Pracováno pak na úpravě nových stanov a projednány stanovy O. J. C. (Č$ 6 8), Diecésních a Farních C. J. Schůze o půl 19, hod. skončena. Přítomni byli předseda Msgr Boháč, jednatel p. Dušek, vdpp. Kořen a P. Šfikar, sl. Lišková, pp. prof. Trumpus, Keller a zapisovatel Kudlička. Omluveni J. Exc. njdp. biskup Msgr. Dr. Eltschkner, vdp. Dr. Perlík, pp. řed. Říiiovský a Fleischmann. Zapsal Ant. Kudlička.



Zápis o XII. výborové schůzi O. J. C., konané dne 26. března 1935 v mísfnosfech Křestanské Akademie v Praze. Schůzi zahájil předseda Msgr Boháč o 3 117. hod. Zápis o poslední schůzi čten a schválen. Jednatel p. Dušek podal zprávy z farních jednot a referoval o činnosti umělecké komise celostátního katolického sjezdu. Na jeho návrh připsáno z výnosu kostelních sbírek Kč 2.000.-- Miillerovu fondu. Na návrh před-sedy Msgr Boháče bude p. jednateli zařízen telefon k usnadnění agendy. Přijat návrh vdp. Dr. Perlíka, aby vědeckému hudebnímu semináři pražské university zasílán byl „Cyril” zdarma. Ke konci schůze sestavena kandidátní listina pro valnou hromadu. Schůze o půl 19. hod. skončena. Př ífomni byli předseda Msgr Boháč, iednatel p. Dušek, redaktor „Cyrila” vdp. Dr. Perlík, vdp. P. Šfikar, sl. Lišková, pp. řed. Říhovskv, prof. Trumpus, Dr. Blafník, Fleischmann, Keller a podepsaný zanisovafel. Omluven Msgr Dr. Doskočil — Zapsal Ant. Kudlička.



Zápis o valné hromadě O. J. C., konané dne 8. dubna 1935 v místnostech Křestanské Akademie v Praze. Valnou hromadu zahájil předseda Ms,;r Boháč o půl 17. hod. IIvítal přífomné, zvláště předsedu Křestanské Akademie J. M. vsdp. profonofáře Ms1ra Wiinsche, dále hosty, členy dosavadního výboru O. J. C. a dleýáfy F. T. C., zvláště ty, kfeří přišli z míst vzdálených, p. kapelníka Budíka a jednatele p. Divinu z Arcidiec. J. C. v Olomouci, delegáty F. T. C. v Bř -zov5ch Horách, pp. Šmexhovského a Havel-ku, a dele6áta F. J. C. v Holicích, p. Lukeše. Po-vstáním ttcfěna památka zemřelých, a sice byv. protektora J. Exc. njdp. arcibiskupa Dr. Kordače, skladatele a býv. jednatele O. T. C. Mistra Tana Ev. Zelinky, býv. jednatele vdp. Chybv a zakladatele Druž. J. C. sv. Ignáce vdp. P. Žáka. Zápis o poslední valné hromadě čten n°byl s ohledem na jeho otištění v „Cyrilu”. Následovaly zprávy jednatelská, redakční, pokladní a revisní; po nich uděleno pokladníkovi a výboru absolutorium. Vysvětlení ke zprávám podal předseda Ms
43
  PŘEDCHOZÍ        NÁSLEDUJÍCÍ