Listárna redakce
Ročník: 1935; strana: 96,
Přepis ke stažení ve formátu MS Word [0 kB]

  PŘEDCHOZÍ   zobrazovat jako obrázky [jpg]      NÁSLEDUJÍCÍ  
mung des kirchlichen Volksgesanges. Rada varhaníkům, jak si.mají vésti při provázení písní a určování tempa. Předehra, mezihra i dohra musí míti vnitřní spojitost s písní a obsahovati všechny podstatné. části písně, nebof tím varhaník vlastně připravuje lid. Ein neues Werk liber Xsfhefik des Gregorianischen Chorales. Recense nové knihy D. Pavlo M. Abate Ferreffil.o O. S. B.: Esfefica óre soriana I. Band, Roma. Franz Krenn: Efwas zum Nachdenken fiir Chorleifer und Organisfen auf dem Lande. Varhaníkům a

chorregentům chybí stále pravý duch a vyšší po-jetí jejich povolání. Jak si počínat, ukazuje právě tento článek, aby se docílilo jakéhosi vzletu a přineslo osvěžení kostelní hudbě. Josef Merfin: Was isf bei Vergebung des Neubaues eines kleineren Orgelwerks zu bedenken? Několik základních zákonu pro stavbu varhan, jichž nutno v každém případě šefřiti. Nekrolo;y: Richard Kralik, Jos. Renner, Dr. Ing. Rieder a S íttner. V každém čísle: Různé zprávy, Nové knihy a noty, Spolkové zprávy a I.isfárna redakce. P. B.

Různé zprávy

Farní Jednota Cyrilská v Jilemnici. (diecése

Hradec Králové) pořádá v neděli dne 24. listopadu za souhlasu O. J. C. v Praze L i t u r g i c k o u n e-d ě I i. O půl 11. hod. dopolední kázání vldp. P. Jana Nep. Štikara O. F. M., faráře u P. M. Sněžné v Praze, o liturgickém zpěvu, v 11 hodin zpívaná mše sv., při níž bude zazpívána llíhovského Missa Loreta, proměnlivé části a Pange lingua chorálně. Odpoledne v Lázních přednáška J. Duška, jednatele O. J. C., o organisační stránce cyrilského hnutí, chorálu, a církevně hudeb. otázkách s ukázkami a reprodukcí gramofon. desek. Cyrilské Jednoty a chrámové sbory z okolí jsou srdečně zvány k hnjné účasti.

Zodpovědění dopisů z čísla 5. — 6.



1. Varhaníkovi z arcidiecése pražské. Otázka chrámových koncertů byla v našem časopise již několikráte řešena. (Srovn. čís. 9. — 10. roč. 1931, čís. 1. — 2. roč. 1932, čís. 3. — 4. roč. 1932, čís. 1. — 2. roč. 1933.) Stanovisko církevní jest jasné a platí přirozeně pro všechny chrámy: 1. Po-užívati termínu „duch. koncert” pro skladby provozované v chrámě není dovoleno. 2. Veškeré „koncerty” v chrámech jsou všemi Ordinariáty zakázány. Míní se fím jistě takové chrámové hudební produkce, kde jejich provádění připomíná zařízení koncertních síní. (Vybírání určitého vstupného — dokonce na číslovaná mís-ta, projevování souhlasu při jednotlivých číslech a s fím spojený šumot a ruch v místě posvátném, chování účastníků domu Božího ne-důstojné atd.) Kde se něco Takového neděje (a to předpokládáme), není zákazem „koncertů” v chrámech (až na nešfasfný název „koncert”) míněno, že by se nesměly v chrámech prováděti varhanní neb i jiné skladby většího rozsahu. Varhanní skladby možno připojiti jako dohru po mši sv., nebo po odpolední pobožnosti, ostatní pak zařaditi vhodně mezi pobožnost. Zásadou církevní jest, že hudba a zpěv nemají býti isolovány a samy o sobě býti předmětem pozornosti, nýbrž vždycky ve službách hohopocty, zvyšujíce působnost slavnosti nebo pobožnosti. Tedy vždy musí býti u oltáře kněz, nebo aspoň nějaká pobožnost předcházeti nebo následovati jakožto hlavní účel shromáždění věřících. Tak tomu bylo (jak předpokládáme) i v Lulči a mi-

Farní Jednota Cyrilská na Žižkově připravu-

je cyklus přednášek z oboru dějin české církevní hudby. Přednášeti bude univ. doc. PhDr. Romuald R. Perlík, redaktor „Cyrila”. Přednáška bude prov,zena ukázkami obrazovými (světelné obrazy) i hudebními. (Hudební ukázky provede F. J. C. liž-kov.) První přednáška, věnovaná jednohlasé lidové písni duchovní, koná se na den sv. Cecilie, t. j. 22. listopadu t. r., o 8. hod. več. v sále Nár. domu na Žižkově. Další přednášky (vícehlasá česká hudba církevní) následují v měsíci lednu a březnu příštího roku.

Li stárna redakce

mo názvu „koncert” nedalo by se na věci ni-čeho vytýkati. Vždyf pozvánky se nerozesílaly, určité vstupné se jistě nevybíralo (příspěvky na zbožné účely — a takovým je jistě i pořízení varhan — je dovoleno vybírati), skladby jistě odpovídaly posvátnosti domu Božího a stejně odpovídalo posvátnosti místa i chování účastníků. Ostatně odkazujeme i na článek Bočkův „Koncerty na varhany” v tomto čísle otištěný.

o Red.

2. Paní H. N. v Praze. S potěšením kvifuj,eme Váš dopis, který svědčí o zvláštním a listě pozoruhodném a nejvýš příkladném zájmu pro cyrilskou věc. Z Vašeho dopisu jest zřejmo, že při dobré vůli dá se mnoho vykonati v cyrilských farních jednotách. Zvláště v pěstění lidové písně chrámové lze docíliti velikých výsledků. Chápeme obtíže s nedostatkem notovaných exemplářů Č. K., které bychom rádi viděli v rukou zpěváků dospělých i malých. Mecenášů ovšem nemáme, leč snad by se nalezl nějaký způsob, kterým by jednotlivé jednoty Č. K. mohly si opatřiti. (Nějaká částka z výnosu podniki tou neb onou jednotou pořádanych, ze sbírek, ze zábav, z přednášek a pod.) Chápeme pině obtíže, které působí různost kancionálů. Víme dobře, že mnohé písně, které si lid přeje, nenalézá v Č. K. Přes to v zájmu jednoty v našem lidovém zpěvu musíme postupovati podle směrnic, vytčených v prohlášení O. J. C., které bylo svého času uveřejněno v našem listě (viz Cyril, roč. 58. z r. 1932, str. 5). Na toto prohlášení při této příležitosti odkazujeme. Red.

96
  PŘEDCHOZÍ        NÁSLEDUJÍCÍ